Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

"Od ziarna do chleba" i "Opiekun zwierząt"

minikrowy22.10.2012r. klasa IIIa, wraz z wychowawczynią p.Krystyną Guzdaj i pod opieką rodzica p. Urszuli Waszkiewicz, w ramach innowacji pedagogicznej "Jem zdrowo" brała udział w wycieczce do Juchowa - Fundacji im. Stanisława Karłowskiego....

Celem wycieczki był udział w warsztatach ekologicznych "Od ziarna do chleba" i "Opiekun zwierząt", oglądanie gospodarstwa rolnego, pieczenie bułek i spożywania śniadania ekologicznego. Więcej zdjęć w Galerii 2012...

W gospodarstwie przywitała nas p. Danuta Sałagan, która podzieliła się wiadomościami, czym jest gospodarstwo ekologiczne i co się w nim na co dzień dzieje.

Następnie mieliśmy możliwość wyrabiania ciasta, z którego przygotowywaliśmy bułeczki, a które to mieliśmy zjeść po powrocie z obór.

W tym celu założyliśmy gospodarskie kalosze, sprawdziliśmy czy możemy w nich ruszać dużym palcem, jak Pippi Langstrumpf, a potem poszliśmy najpierw spotkać się z cielnymi krowami. Krowy cielne są niezwykle spokojne, ufne i dają się karmić.

Niektórzy mieli szczęście zobaczyć nowo narodzone cielątko. Wiele radości i niezapomnianych wrażeń pozostawiło na dzieciach spotkanie z naszymi potężnymi bykami.

Wśród uczniów były jednakże osoby niezwykle odważne, które na pozór groźnie wyglądające zwierzęta karmiły pysznym, świeżym sianem.

Najwięcej pracy, zabawy i doświadczeń było przy karmieniu naszych krów mlecznych i cieląt. Wszyscy uczniowie zdobyli zaszczytny tytuł dobrego opiekuna zwierząt domowych. Większość uczniów odważnie nawiązywała kontakt z krowami, ale niektórzy musieli przezwyciężyć lęk i przekonać się, że krowy "nie gryzą".

Z ogromem przeżyć i wrażeń udaliśmy się do magazynów zbożowych, by nauczyć się rozpoznawać rozmaite gatunki zbóż uprawianych w naszym gospodarstwie. Z nieukrywaną fascynacją wszyscy obserwowali, jak mieli się zboże na mąkę, a następnie próbowali świeżej puszystej mąki. Wszyscy zgodnie twierdzili, że jest bardzo smaczna, czyli lepsza niż ze sklepu.

Pełni wrażeń, zmęczeni i głodni udaliśmy się na poczęstunek - czyli na śniadanie ekologiczne. Każdy otrzymał swoją ekologiczną porcję: bułęczkę własnoręcznie upieczoną, masełko, plasterki sera żółtego, liście sałaty, pomidorki i paprykę. Do tego oczywiście kubek mleka od zaprzyjaźnionych krów. To wszystko było przepyszne.

Następnie udaliśmy się na zajęcia do Koniczynki i udział w warsztatach "Od ziarna do chleba". Rozpoznawaliśmy zboża, a na zakończenie był quiz sprawdzający nasze nowo zdobyte wiadomości.

Dzięki nowo zdobytym doświadczeniom uczniowie wzbogacili swoją wiedzę na temat tego skąd bierze się żywność niezbędną do życia i dobrego funkcjonowania organizmu oraz mieli możliwość poznania i konsumowania ekologicznych, zdrowych produktów żywnościowych.

Copyright © 2020 Oficjalna strona Szkoły Podstawowej Nr 7 im. Noblistów Polskich w Szczecinku. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Joomla! jest wolnym oprogramowaniem wydanym na warunkach GNU Powszechnej Licencji Publicznej.
2011 "Od ziarna do chleba" i "Opiekun zwierząt".
Powered by Joomla 1.7 Templates